top of page
madrid
toledo
El matí de dijous vam pujar tots a l’autocar per dirigir-nos a una excursió a la ciutat de Toledo, capital de la comunitat autònoma Castella-La Manxa. Després d’una hora de viatge, vam parar en un mirador que ens va permetre observar tota la ciutat i el preciós paisatge que l’envoltava. Vam aprofitar el moment per fer fotografies meravelloses. Vam pujar a l’autocar de nou i, ràpidament, vam arribar al PUENTE DE SAN MARTÍN, la porta, d’estil gòtic, d’entrada a la ciutat.



Caminant una estona pels carrers del que va ser una ciutat medieval molt important, vam arribar al monestir de SAN JUAN DE LOS REYES, també anomenat SAN JUAN DE LAS CADENAS. Rebia aquest segon nom ja que, en la façana, tenia unes cadenes col·locades per ordres de Isabel la Catòlica. Es tractava d’un monestir on van enterrar als reis Catòlics i que es va fer per honrar a l’apòstol San Juan. Podíem apreciar perfectament que el seu estil era gòtic francès. El claustre, de dues plantes, era una demostració de poder. El claustre baix era d’estil gòtic, però el superior era d’influència musulmana. L’església era clarament molt gòtica, amb vitralls i carregada de símbols polítics i religiosos. Ens va cridar l’atenció el fet de que tots els arcs tenien les inicials F i I (de Ferran i Isabel).
![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Més tard, ens vam dirigir cap a la SINAGOGA DE SANTA MARÍA LA BLANCA, jueva i formada per cinc naus. Observant-la amb atenció vam veure que tenia estrelles jueves, però que també havia tingut influències d’altres cultures. Hi havia columnes octogonals, arcs de ferradura de guix i sostre de fusta. Tot i ser una mica senzilla, tots vam pensar que era preciosa.














Tot i així, el que més ens va agradar d’aquesta ciutat tant impressionant va ser el quadre “EL ENTIERRO DEL SEÑOR DE ORGAZ”, de Greco. Està situat dins l’església de Santo Tomé. El nostre professor ens va explicar amb entusiasme les diferents característiques del quadre. Es veu que Greco va fer un intent de ser el pintor de la cort de Felip II. Ens vam quedar sorpreses al veure que la història del quadre era pròpia del segle XIV, però que els personatges estaven representats com si fossin del segle XVI.


Al centre del quadre hi havia el senyor Orgaz morint-se, alcalde de Toledo que va deixar molts diners a l’església. Així doncs, a través d’aquest quadre, Greco va narrar la història de l’enterrament de l’alcalde. En el quadre es podia veure com l’Àngel fa que l'ànima del mort pugi al cel. També es podia reconèixer a Jesucrist a dalt de tot, a la Verge Maria, a San Joan el Baptista, als Apòstols (entre ells està Felip II), a Sant Pere (a la part superior, amb les claus a la mà), a Noè, a Moisès i al rei David (a dalt a l’esquerra). Ens va explicar que era possible que un dels personatges representats fós Cervantes, però encara és una incògnita sense resoldre. També es veien Sant Agustí i Sant Esteve aguantant al senyor Orgaz. Ens va semblar original que Greco surtís representat a través del seu autorretrat i que el nen de l’esquerra era el seu fill.
Després, vam visitar la CATEDRAL de Toledo. Tot i que no hi vam poder entrar, la Catedral, de grans dimensions, ens va semblar realment impressionant. Era d’estil gòtic. estava formada per tres naus i tenia arcs apuntats, que explicaven episodis de la vida de Jesús, la verge Maria, etc.

El nostre recorregut per la ciutat de Toledo va acabar a la Plaza Zocodover, situda en la part més moderna de la ciutat. Així, vam poder tenir una estona per passejar i comprar souvenirs d'aquella ciutat tant sorprenent.


bottom of page